International Journal of Life Sciences and Biotechnology Dergisi (Int J. Life Sci. Biotechnol.), uluslararası hakemli bir dergi olup,biyoloji ve moleküler biyoloji bilim dallarının farklı alanlarında alanları başta olmak üzere tüm yaşam bililmleri ve biyoteknolojil alanlarında yürütülen çalışmalardan üretilen orijinal makaleleri yayınlamaktadır. Basım dili Türkçe ve İngilizcedir. Aynı zamanda Int J. Life Sci. Biotechnol.'nin temel amacı, alanındaki en son gelişmeleri ve uygulamaları iletmek isteyen hem akademiden hem de endüstriden bilim insanlarına, araştırmacılara ve mühendislere kaliteli yayın sağlamaktır.
Int J. Life Sci. Biotechnol; yaşam Bilimleri ve Biyoteknolojinin çeşitli alanlarında aşağıdaki alanları kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmayan orijinal makaleler yayınlar:
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Zooloji (hayvancılık ve balık üretimi, fizyoloji, ıslah ve genetik, biyoteknoloji vb.),
- Hayvansal Biyoteknolojisi
- Biyokimya ve Genetik,
Biyoçeşitlilik ve biyo-keşif -
Biyoinformatik ve sistem biyolojisi
- Biyoloji ve Moleküler Biyoloji,
- Biyoçeşitlilik ve biyoteknoloji
- Biyoinformatik ve sistem biyolojisi
- Biyoloji ve Moleküler Biyoloji,
- Biyoremediasyon ve biyodegradasyon
- Biyoteknoloji
-Biyoetik (Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji)
- Botanik,
- Evrim ve populasyon Genetiği,
- Gıda Biyoteknolojisi
- Genetik mühendisliği ve klonlama
- Likenler
- Genetik,
- Biyoteknolojik ürünler ve Helal Gıda
- Endüstriyel Biyoteknoloji
- Tıbbi Biyoteknoloji
- Moleküler genetik
- Bitki bilimi (Bitki üretimi, fizyoloji, ıslah ve genetik, biyoteknoloji, agronomi, bahçecilik, bitki koruma vb.),
- Bitki Biyoteknolojisi
-Kutup Bilimleri (Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji)
- Toprak (toprak ekolojisi, fizik ve kimya vb.)
GENEL ESASLAR
1- Makale sorumlu yazar tarafından Microsoft Word (doc, docx) dosyası olarak gönderilmelidir.
2-Sorumlu yazar makalenin tüm süreçlerinin takip edilmesinden sorumludur.
3- Ana bölüm başlıkları bold ve ilk harfi büyük harflerle, 2. derece başlıklarda sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Üçüncü derece bir başlık gerekiyorsa, başlık italik olarak ve sadece ilk kelimesinin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Dergide yayınlanması istenilen makalelerde mümkünse 4. derece başlıklar kullanılmamalıdır.
4- Ana Başlıklara ve alt başlıklara numara verilmemelidir.
5- Makalenin İngilizce ve/veya Türkçe başlığı kısa, açıklayıcı ve on dört kelimeden (edatlar hariç) fazla olmamalıdır.
6- Ön Kontrol ve Değerlendirme süreçlerinde yazarlar önerilen düzeltmeleri en geç 30 günde içinde yaparak göndermeleri gerekmektedir. Aksi durumda makale Ret edilecektir.
7- Dergimizin yazım kurallarına göre yazılmış makale örneğine ulaşmak için lütfen linke tıklayınız.
Not: Gönderilen makalelerin kaynakça kısmı hariç genel benzerlik oranı %20’yi geçmemelidir. Belirtilen oran zorunlu olarak aşılıyorsa dergi editörlüğüne bilgi verilmesi gereklidir. Dergiye gönderilen tüm makaleler dergi editörlüğü tarafından ithenticate intihal programı ile taranmaktadır.
8- Eserin Türkçe ve İngilizce başlıkları hariç, kalan tüm kısmı iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
9- Metin, A4 boyutundaki sayfaya, 12 punto, Times New Roman yazı tipinde ve çift satır aralığı ile yazılmalıdır.
10- Sayfanın sağında, solunda, altında ve üstünde 3’er cm boşluk bırakılmalıdır.
11- Metin tek sütun halinde yazılmalı, tüm sayfalara sayfa numarası verilmelidir.
12- Dergimizde makale yayınlamada SAYFA SINIRI BULUNMAMAKTADIR.
İSİMLER BÖLÜMÜ
Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Bundan dolayı Manuscript sisteme yüklenirken ana metinde yazar adları ve adresleri kesinlikle verilmemelidir. Yazar adları ve iletişim bilgileri ayrı bir kapak sayfasında yazılmalıdır. Kapak sayfası dergimizin makale gönder bölümünde bulunmaktadır.
ÖZET
Makale Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Türkçe manuscriptlerin başında İngilizce ve Türkçe özetler yazılmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde Türkçe başlık ve özet zorunlu değildir.
Özet, makalenin amacı, yöntemi ve sonuçları hakkında kısa ve net bilgi içermelidir. 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralıklı ve maksimum 300 kelime ile yazılmış olmalıdır. Ayrıca özet veya özetler dış kenarlıklar ile çerçeve içine alınmalıdır.
"Özet" te hiçbir atıf yapılmamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler 10 punto, en az 3 ve en fazla 5 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler virgül (,) işaretiyle ayrılmalı, küçük harfle yazılmalıdır.
Çalışmanın ana bölüm başlıkları, numaralandırma olmaksızın sola dayalı 14 punto, kalın ve ilk harfi büyük yazılmalı, Makale Giriş,Yöntem, Bulgular, Sonuçlar ve Tartışma bölümlerine sahip olmalıdır. İkinci düzey başlıklar solda, 12 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalı, kalın yazılmalı ve numaralandırılmamalıdır. Önceki paragraftaki bir satır, bir boşlukla ayrılmalıdır.
ŞEKİL ve ÇİZELGELER
Şekil ve Çizelgeler için Türkçe makalede; “Şekil”, “Tablo”; İngilizce makalede ise “Fig.”, “Table” ifadeleri kullanılmalıdır (Tablo 1, Şekil 1). Ayrıca Şekil 1 Tablo 1 kelimeleri bold yazılmalıdır ve şekil ve tablo açıklamamalarının sonunda nokta (.) bulunmamalıdır.
Çizelge/Table başlık yazıları 11 punto ve Tablonun üzerinde olmalı, içeriği 11 punto olacak şekilde verilmeli. Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri Şekil başlığıyla şekillerin altında ve 11 punto ile yazılmalıdır. Şekil/ler ve Tablo/lar ana doküman içerisinde ilgili yerlerde verilmeli, ayrı dosya olarak yüklenmemeli veya metnin sonuna eklenmemelidir.
Not: Şekil ve Tablolara ait Türkçe isimlendirmelerin altında İngilizce isimlendirmeler de yer almalıdır.
Örnekler
Tablo 1 Genetiği değiştirilmiş organizmaların olası etkileri
Tablo 2 Domates bitkisinde doku kültürü yöntemleri
Şekil 1 Dünyada GDO üretim miktarı
Şekil 2 Dünyada en fazla GD ekimi yapan ülkeler
METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERİMİ
Metin içerisinde yazar atıfları numaralandırılarak yapılmalıdır. İsim ve yıl belirtilmemelidir.
Örnek: Küresel çapta üretimi gerçekleştirilen patates birçok temel alanda kullanılmaktadır [1, 2,3]. İlk olarak üretilen patatesin yüzde elliye yakını fırında pişirme, kızartma, haşlama gibi taze tüketim amaçlı kullanılmaktadır [4, 5, 6, 7].
KAYNAKLAR
Kaynaklar kısmı 10 punto yazı boyutunda ve asılı girinti bırakılmadan yazılmalıdır. Kaynaklar kısmında “in vivo, in vitro, ex-situ” ve tür isimleri gibi italik yazılması gereken kelimelerin dışında italik yazı bulunmamalıdır. Kaynaklar “Chicago style” ile yazılmalıdır. Dergi isimleri kısaltılmış halleri ile değil, tam isimleri yazılarak belirtilmelidir. Ayrıca, “International Journal of Life Sciences and Biotechnology” için hazırlanan bir endnote stili bulunmaktadır. Bu stili kullanarak referanslarınızı hazırlayabilirsiniz. Endnote stili için, derginin ana sayfasının sağ alt kısmındaki Endnote üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Örnekler
1 yazarlı makale için örnek;
Marakli, S., A Brief Review of Molecular Markers to Analyse Medicinally Important Plants. International Journal of Life Sciences and Biotechnology, 2018. 1(1): p. 29-36.
2 yazarlı makale için örnek;
Kocacaliskan, I. and I. Terzi, Allelopathic effects of walnut leaf extracts and juglone on seed germination and seedling growth. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 2001. 76(4): p. 436-440.
3 yazarlı makale için örnek;
Segura-Aguilar, J., I. Hakman, and J. Rydström, The effect of 5OH-1, 4-naphthoquinone on Norway spruce seeds during germination. Plant Physiology, 1992. 100(4): p. 1955-1961.
4 ve daha fazla yazarlı makale için örnek;
Arasoglu, T., et al., Synthesis, characterization and antibacterial activity of juglone encapsulated PLGA nanoparticles. Journal of applied microbiology, 2017. 123(6): p. 1407-1419.
Kitap için örnek;
Kocaçalişkan, İ., Allelopati. 2006, Ankara, Turkey: Bizim Büro Press-In Turkish,.
Kitap Bölümü için örnek;
Kaya, Y., F.Z. Huyop, and M.F. Edbeib, Genetic Diversity in Plants, in Advances in Biosciences, F.Z. Huyop and S. Mohammed, Editors. 2019, Penerbit UTM Press. Malaysia: Malaysia. p. 04-24.
“International Journal of Life Sciences and Biotechnology” yazarlardan makale gönderimi, değerlendirilmesi ve basım aşamalarında herhangi bir basım ücreti almamaktadır.